Wednesday, 11 September 2013

Welcome to Our Little Family, Nik Alya Arrisa & My Breastfeeding Journey

Views
Assalamualaikum and hi semua...

Lama sudah saya tak berbelog a.k.a berceloteh....Sekarang saya sudah ada tanggungjawab baru...my daughter, Nik Alya Arrisa. Lahir 30hb June 2013....Sebab itu saya agak menyepi dari blog saya...

Alhamdulillah syukur saya diberi peluang untuk merasai pengalaman mengandung, bersalin dan kini dalam perjalanan untuk menyusukan Alya selama 2 tahun. Insyallah dengan izinNya.

Preparation saya sebelum Alya lahir:

1. Survey breastpump yang saya mampu milik harga, pratikal penggunaan, penjagaan and membolehkan saya multitasking kerja lain sambil pump susu sebab masa sangat berharga apabila menjadi wanita berkerjaya and at the same time nak full breastfeed anak hingga 2 tahun --> Free Style Madela pilihan hati (Ini pun pikio banyak kali sebab RM1450 harganya tetapi kerana menepati citarasa and keperluan saya yang mengalami kekangangan masa untuk pump and kerja) 

2. Storage bottle and plastic storage --> Bumbble bee bottles and autumnzs plastic storage

3. Rak bottle and brush bottle --> Autumnzs

4. Feeding bottle --> Madela and Avent (Thanks to my collegues for the gift set)

5. Sterilizer and warmer bottle --> Little Beans (Thanks to my collegues for the gift set)

6. Pencuci liquid bottle --> Jenama pureen

Masa kini untuk menerus perjuangan saya...chewaahhh 

1. Cooler Bag
Saya perlu cooler bag yang boleh simpan alatan FS dan jugak bottle storages tanpa perlu banyak beg untuk dibawa. Madela ada sediakan cooler bag tapi comel sahaja yang mana muat untuk 4 botol.  FS beg tote untuk bawak semua peralatan FS sekali cooler bag. Agak renyah sebab nak kena punggah barang dari beg tote FS then susun balik. Jadi survey lah saya mencari cooler bag yang boleh muat FS and bottle storages. Akhirnya saya berkenan ke MLO cooler bag. Survery harga ke website sekali postage. Alang2 MLO outlet HQ berdekatan rumah...saya place order via website then my beloved hubby went and pick it up. Jimat postage sebab alang-alang dekat dengan rumah and dia pun on the way area situ hehehe....paling best, he paid for it weeheheheheh Sangat terharu!!!! Terima Kasih hubby... Love you more and more (^^)

Mari check it out the apa yang saya dapat dari package set bag MLO - Harga Set in RM125.
Jimat ok...sebab survey range harga losses for the following MLO cooler bag RM60 ke RM75...icepack RM38 untuk 3 pieces and bottle storages MLO RM39.90 untuk 6 bottles. 

1. Satu bag MLO
2. 3 Icepack MLO
3. 6 bottle storages


2. Milk Booster

Sejak anak dara lagi..chewahh anak dara (Zaman sudah berlalu :p)..dah jadi mak budak sekarang ini hehehe....saya memilih makan supplement VCO and Shaklee. Shaklee dari set skincare, saya continue preggy set shaklee then pantang set shaklee. Sekarang consume set 3M milk booster shaklee. Alhamdulillah dengan izinNya...saya dapat pump lebih 5oz setiap breast. Shaklee milk booster ini salah satu usaha saya untuk dapatkan susu lebih pekat and meriahh begitu. Tapi ingat jangan bergantung pada supplement sahaja. Makan and minum kena jaga. Pump kena berjadual and berdisplin. Gambar dibawah hasil pump sebelah kiri miss b. Saya sambung pump and then first botol dah nak melimpah. Jadi saya tuang ke botol kedua supaya boleh nampak betul-betul berapa oz saya dapat hasilkan. 

Shaklee and VCOA treenea memang the best!!! 
Kalau berminat nak dapatkan consultation 
and 
membeli boleh contact terus saya di 019-6697500
atau email ke asiahazhar@gmail.com



And last but not leasttt....my daugther punya pictureee.... Nik Alya Arrisa - 2 Months ++ dah nak 5kg. Lahir 2.6kg...semua terkejut tengok. Badan sedap peluk sebab tulang-tulang dia dah keras...terima kasih pada ostematrix shaklee yang saya consume masa preggy hihihi...
Lihat sahaja peha menggiurkan itu ahhahaha --> Ini statement from one of my close friend merangkap as my mentor towards my bf journey. Jangan terkejut bila saya cakap anak saya dah pakai baju budak untuk setahun....baby sihat and mantapppp hehehe



Shaklee and VCOA treenea memang the best!!! 
Kalau berminat nak dapatkan consultation 
and 
membeli boleh contact terus saya di 019-6697500
atau email ke asiahazhar@gmail.com

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

No comments:

Post a Comment