Thursday, 13 June 2013

SHARING ~ PENGALAMAN SAYA SELAMA 9 BULAN MAKAN VITALEA SHAKLEE (MULTIVITAMIN)

Views
Assalamualaikum...Hari Jumaat Penghulu Hari...

Hari yang semua orang nanti-nanti kan...tanda sudah hujung minggu tidak lama lagi.
Hari yang semua orang rasa 100% nak bekerja sungguh-sungguh sebab last hari kerja untuk minggu itu...pada yang kerja Isnin - Jumaat (^^)/

Hari ini...saya nak sharing pasal Vita-Lea

Pengalaman saya makan vita-lea sejak 1st trimester preggy saya sebagai tambahan supplement adalah pilihan yang tepat. Sebab saya mahu mengelak diri dari HB rendah tiap kali check and mahu sentiasa badan saya mempunyai bekalan oksigen mencukupi untuk baby. Alhamdulillah sampai sekarang saya tak pernah kena HB rendah and baby memang sentiasa active sejak kandungan masuk 2nd trimester dah mula rasa tendang-tendangan baby. Maybe kulit perut tak tebal tapi sangat suka tengok perut senget-senget dibuat oleh tendangan comel hihihi




PUNCA HB RENDAH

✔ Peningkatan dalam isipadu darah
✔ Penurunan secara sederhana dalam kepekatan sel darah merah
✔ Penurunan kadar HB normal
✔ Kurangnya pengambilan zat besi dalam diet
✔ Kekurangan asid folat
✔ Pendarahan gastrointestinal
✔ Kehilangan darah dari pendarahan buasir

RISIKO HB RENDAH

Kesan kepada ibu

✔ Ibu boleh pitam atau mudah pitam/pengsan
Mengalami keguguran
 Mengalami kegagalan jantung
Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
 Risiko alami penyakit berjangkit


Kesan kepada bayi dalam kandungan

Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut
 Lahir sebagai premi atau tidak cukup bulan
 Berat bayi yang lahir kurang 2.5kg
Anak lemas semasa lahir atau Asphyxia
 Mati ketika dilahirkan atau stillbirth


KEPENTINGAN HB KETIKA HAMIL



KANDUNGAN KURANG DARI LIMA BULAN

Pada masa ini bayi sedang melalui proses organogenesis (pembentukan organ-organ seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak dan anggota-anggota lain). Jika darah kurang daripada 11g, jika jantung tidak terbentuk dengan sempurna, bayi akan gugur. Jika jantung dapat dibentuk tetapi darah terlampau cair bayi mungkin hidup tetapi cacat (tiada kaki dan tangan yang sempurna). Manakala jika bayi sempurna sifat tetapi darah terlampau cair akan melambatkan proses pembentukan otak bayi , iaitu mungkin bayi akan selamat dilahirkan tetapi kurang pandai.

KANDUNGAN 5 BULAN KE 7 BULAN
Ketika bayi kita telah sempurna pembentukan sifat anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya boleh mati dalam kandungan ibu

KANDUNGAN 7 BULAN KE ATAS 

Sifat bayi telah sempurna dalam usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung kepada kepekatan darah Hb. Jika Hb terlalu cair atau rendah iaitu kurang daripada 9g, jantung tidak kuat dan ada risiko untuk bayi mati dalam kandungan. jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain sedikit dimana bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.


APAKAH KELEBIHAN Vita-Lea?


Ianya dikatakn KILLER PRODUCT OF SHAKLEE kerana ianya adalah multivitamin beserta iron yang sangat penting untuk pembentukan darah dan sel.  ia seumpama 2 biji VITALEA bersamaan 40 jenis hidangan lauk...Bermakna, untuk mendapatkan zat yang sama banyak dalam 2 biji VITALEA ianya samalah dengan 40 hidangan jenis lauk...wah..mampu ke nak makan sampai 40 jenis lauk tu?.....


Ada sesetengah kajian mengatakan bahawa pengambilan multivitamin sahaja sudah mencukupi bagi mereka yang sihat dan yang menjaga pemakanan seimbang.  Asasnya semua masalah kesihatan memerlukan vitalea.  Ini kerana di dalamnya mengandungi 12 vitamin dan 7 galian utama yang banyak membantu dalam kestabilan sistem tubuh badan manusia.





Kenapa Vita-lea Shaklee Adalah Multivitamin Terbaik?


Merupakan multivitamin terbaik yang terkemuka dan lebih komprehensif kerana mengandungi 23 vitamin dan mineral kritikal dalan jumlah yang seimbang untuk memantapkan kesejahteraan kesihatan kolon, hati, mata dan sistem imun dalam jangka masa panjang.

✔ 2 kali lebih antioksidan untuk mencegah kerosakan fungsi imun berpunca

   daripada radikal bebas

✔ 2 kali lebih kalsium untuk pembinaan tulang
✔ 2 kali lebih magnesium untuk mengekalkan rentak jantung, otot, dan fungsi

    saraf

✔ 2 kali lebih Beta karotena untuk membentuk vitamin A yang lebih biopotent
✔ 3 kali lebih selenium untuk melindungi paru-paru, kolon dan prostat
✔ 3 kali lebih vitamin K untuk menyokong proses pembinaan tulang
✔ 6 kali lebih boron untuk menyokong kesihatan tulang
✔ 10 kali lebih Biotin yang menyokong proses pengeluaran tenaga


Kebaikan Multivitamin Vita-Lea Shaklee



Multivitamin terbaik Vita-Lea Shaklee juga menggunakan Sistem Penyerapan Bioaktif berpaten  eksklusif untuk Shaklee untuk meningkatkan penyerapan asid folik iaitu nutrien penting untuk kesihatan keseluruhan sel.

Vita-Lea Shaklee menjalani 349 ujian kualiti yang paling ketat untuk menjamin keaslian dan keberkesanan produk.




Siapa Memerlukan Multivitamin?


  • Individu dewasa yang mementingkan kesihatan dan kecergasan tubuh jangka panjang
  • Individu yang tidak lengkap diet hariannya
  • Individu yang ingin meningkatkan sistem imun
  • Remaja yang sedang membesar
  • Wanita yang mementingkan kesejahteraan kesihatan mereka
  • Lelaki - semua peringkat umur dewasa lelaki
  • Individu yang menopous
  • Wanita yang baru bersalin

Vita-lea banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid @ beguk ( penyakit tiroid ini terjadi kebiasaanya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam vitalea. selain itu juga, ia adalah antara supplement terpenting untuk diet atau slim yang mana kalau kita kurang makan namun pengambilan vitalea ni banyak membantu memberi badan rasa bertenaga, tidak lesu dan menjadikan kulit sentiasa tegang.


Ibu-ibu yang mengandung dan menyusukan anak, sangat digalakkan mengamalkan pemgambilan vitalea kerana kepentingan zat dan vitamin serta keperluan zat besi oleh si bu dan ianya juga penting untuk tumbesaran anak.

Mengapa ada sesetengah ibu yang mengandung mahupun yang menyusukan anak mudah rasa pitam atau pening kepala?  Hakikatnya ibu-ibu kekurangan zat besi @ iron dalam pengambilan diet harian mereka.

Iron/zat besi banyak terdapt dalam makanan laut seperti kerang, tiram namun terdapat banyak sebab mengapa ibu mengandung tidak boleh terlalu banyak makan makanan laut..kerana :-
* ada sesetengah ibu alah dengan makanan laut
* perairan / laut yang telah tercemar
* tidak bersih ketika mencuci atau membersihkannya
* selain itu, ianya bukan mudah untuk didapati dan harga yang tidak menentu.

Oleh itu, tidak rugi untuk memiliki produk utama SHAKLEE ini.....

Hubungi saya,


Asiah Mohd Azhar (ID 914373)
Email: asiahazhar@gmail.com
CALL / SMS/ Whatsapp 019-6697500

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

No comments:

Post a Comment