Sunday, 10 March 2013

VCOA TREENEA - MERAWATA JERAWAT BATU A.K.A VSACNE VULGARIS

Views

 JERAWAT BATU A.K.A VSACNE VULGARIS
hgpa penah dengaq dak acne vulgaris aka JERAWAT... Bukan JELAWAT.
ok la... jerawat is jerawat la... tp hat terok skit org dok panggil jerawat batu
ok la.. nak cerita kat sini apa kaitan dengan VCOA? awat orang dok sapu jerawat bleh ilang? dari jerawat batu jadi jerawat pasir.. hehehe.
ok, untuk penetahuan umum, jerawat munkin disebabkan oleh jangkitan kuman Propioubacterium acne (P.acne) , S. aureus, S. epidididermis.
kalo masa kat university dulu.. buku dermatology ada ckp, salah satu rawatan untuk acne vulgaris adalah benzoyl peroxide (BPO).
saya terpikiaq jugak apa ayat BEST sangat VCOA. ni???
satu kajian telah dilakukan dekat , division of dermatology, university of california , USA..depa bandingkan VCO VS benzoyl peroxide (BPO). kajian dilakukan in vivo and in vitro..didapati VCO mempunyai kesan antibakteria yangblebih baik berbanding BPO dan P.acne adalah kuman yang paling sensitive diantara ke3 tiga kuman diatas.diasmping itu, VCO tidak menyebabkan kesa " cytotoxic" to kelenjar sebaceous. penggunaan secara intradermal injection dan sapuan ke kulit mempunyai kesan yang sama untuk mengurangkan koloni P. acne, mengurangkan bengkakan dan mengurangkan inflamasi....

Jadi VCO boleh digunakan sebagai alternative kepada antiobiotik kepada sesiapa takut mak TELAN ANTIBIOTIK atau kepada org yang allergi terhadap antiobtik.
sekian celoteh sekupang saya sambil tunggu mamak datang bukak kedai nak guntuing rambut....


P/S sapa2 adalah jerawat kat muka atau tengah belekang boleh la start mkn VCOA TREENEA.. ada isteri/suami leh suh dia sapu kat tgh belakang. hahaha..lain jadi lak nnti. 


Credit to Dr Faisal Mihat


Footer Iklan
Call / SMS/ Whatapps at 019-6697500
Check Out FB Page: AC Secret Beauty Boutique
COD kawasan Putrajaya, Cyberjaya, Seri Kembangan, Puchong and sekitar kawasan.


Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

No comments:

Post a Comment