Tuesday, 19 March 2013

MARI USHA DEBAT ANTARA VITAMIN SINTETIK VS VITAMIN SEMULAJADI

Views
Apa itu VITAMIN SINTETIK?
Apa itu VITAMIN SEMULAJADI?

Sebelum ni saya ingat semua SAMAAAA je, cuma BRAND je berbeza. Tapi sebenarnya tanggapan saya salah sama sekali.

Secara mudahnya, vitamin sintetik ni adalah mana2 vitamin yang didalamnya mempunya silika gel untuk menyerap lembapan manakala vitamin semulajadi adalah vitamin yang tidak mengandungi bahan pewarna tambahan, pengawet, perasa dan sudah semestinya TANPA SILICA GEL. Itulah dia VITAMIN SHAKLEE. Itulah dia KEISTIMEWAAN vitamin SHAKLEE!

Penting ke nak tau SINTETIK ke SEMULAJADI? Jom kita tengok perbezaannya.

1. Penghasilan
-Vitamin semulajadi dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.
-Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

2.Keserasian dgn badan
Vitamin semulajadi dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.
Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

3. Harga

Vitamin semulajadi tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.
Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.


4.Kesan kepada tubuh badan
Vitamin semulajadi mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.
Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

5. Kesan jangka panjang
Vitamin semulajadi tidak mendatangkan kesan sampingankerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).
Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Pendek kata, perbandingan antara vitamin semulajadi dengan vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dengan bunga plastik. Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama. Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macamana ‘nampak asli’ bunga plastik tersebut. Perbandingan yang lain ialah objek sebenar dengan imej dalam cermin. Walaupun kelihatan sama, tp imej dalam cermin tetap bukan objek sebenar.


 Ok, sekarang dah terang dan jelas kan apa itu VITAMIN SINTETIK dan VITAMIN SEMULAJADI? Adakah kita masih ingin meneruskan untuk mengambil vitamin sintetik yang lebih murah tapi membahayakan kesihatan ni?
Jadi lah pengguna yang mahu cantik, langsing and sihat....
                                       ******************************************* 

Fuhhh abis baca-baca...rasa semangat kobar-kobar tak nak cuba shaklee???
Kalau yes, boleh email ke asiahazhar@gmail.com atau contact 019-6697500.
Full set price untuk sebulan...boleh mintak special priceee ea...
Pada yang nak budget set...boleh check BUDGET SHAKLEE

Domain dan Hosting oleh Hosting Rajawali - Social blogging in Malaysia Oneblogsocial

No comments:

Post a Comment